ja_mageiaold

Tko smo mi?

Tvornica Šećera Osijek d.o.o. je tvornica za proizvodnju bijelog kristalnog šećera prvenstveno preradom šećerne repe i preradom sirovog šećera. Dobiveni šećer i ostali proizvodi udovoljavaju najvišim standardima ove industrije.

Članica Žito grupe

Okrugli stol PDF

Okrugli stol o usporedbi EUF i AL metode i preporukama gnojidbe šećerne repe

Djelatnici Tvornice Šećera Osijek d.o.o.: Miroslav Kos, direktor za sirovinu i logistiku i Antonija Grabić, voditelj sirovinskog laboratorija zajedno s djelatnicima Zavoda za kemiju, biologiju i fiziku tla Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku: prof. dr. sc. Blaženka Bertić, prof. dr. sc. Vladimir Vukadinović, doc. dr. sc. Vesna Vukadinović, doc. dr. sc. Irena Jug i Boris Đurđević, asistent-doktorant, posjetili su austrijsku šećeranu Zuckerfabrik Tulln u Tulln an der Donau.

Djelatnici Tvornice Šećera Osijek d.o.o.: Miroslav Kos, direktor za sirovinu i logistiku i Antonija Grabić, voditelj sirovinskog laboratorija zajedno s djelatnicima Zavoda za kemiju, biologiju i fiziku tla Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku: prof. dr. sc. Blaženka Bertić, prof. dr. sc. Vladimir Vukadinović, doc. dr. sc. Vesna Vukadinović, doc. dr. sc. Irena Jug i Boris Đurđević, asistent-doktorant, posjetili su austrijsku šećeranu Zuckerfabrik Tulln u Tulln an der Donau. Nakon obilaska šećerane u vlasništvu AGRANA Zucker GmbH održan je okrugli stol na temu a) Analize tla, b) Gnojidbene preporuke za šećernu repu i c) Usporedba EUF i AL metode. Prvo smo obišli postrojenja vrlo moderne šećerane Tulln, kapaciteta 13.000 t repe/dan, s vrlo dugom primjenom EUF analiza (od 1973.) za potrebe preporuka gnojidbe šećerne repe, a zatim je u direkciji tvornice održan okrugli stol koji je potrajao gotovo pet sati. U vrlo zanimljivoj i konkretnoj raspravi o EUF i AL analizama tla, učestvovali su svi prisutni djelatnici iz Osijeka i Tullna. Nakon iscrpljujuće rasprave slijedilo je opuštanje uz izvrsnu večeru i austrijski zeleni silvanac te noćna šetnja Tullnom. Sutradan smo u Beču posjetili firmu LaborChemie koja se prvenstveno bavi instaliranjem i održavanjem opreme kemijskih laboratorija, posebice EUF aparata. Pošto je bilo vrlo loše, kišovito vrijeme, umjesto obilaska znamenitosti Beča slijedio je šoping i povratak kući uz kasni ručak u Siofok-u na Balatonu.