ja_mageiaold

Tko smo mi?

Tvornica Šećera Osijek d.o.o. je tvornica za proizvodnju bijelog kristalnog šećera prvenstveno preradom šećerne repe i preradom sirovog šećera. Dobiveni šećer i ostali proizvodi udovoljavaju najvišim standardima ove industrije.

Članica Žito grupe

Mediji o nama PDF
Srijeda, 02 Ožujak 2016 08:00

Prenosimo iz dnevnika "Glas Slavonije", objavljeno 02. ožujka 2016.

UGOVORILI VIŠE NEGO LANI

Pipunić: Osječka šećerana se neće ugasiti dok god ima šećerne repe


Mi ćemo dati sve od sebe da vam osiguramo sve kako bi vi proizveli što više šećerne repe , rekao je Pipunić proizvođačima repe.

Tvornica šećera Osijek za ovu će godinu imati ugovorenih između 15 do 20 posto više površina pod šećernom repom u odnosu na prošlu godinu.

Za ovu 2016. ugovorena je sjetva šećerne repe na 7.500 hektara površina od čega na području Republike Hrvatske više od 6.000 hektara.

Izjavio je to između ostalog Damir Rogulja, predsjednik Uprave Tvornice šećera Osijek, pred okupljenim proizvođačima šećerne repe - kooperantima osječke šećerane na jučerašnjem skupu održanom u restoranu Poslovno rekreacijskog centra Ovčara tvrtke Žito u Čepinu.

Rogulja je naveo da je lani Tvornica šećera Osijek imala ugovorenih više od 6000 hektara pod šećerenom repom, a da je zabilježen bio prosječni prinos od 62 tone po hektaru te prosječna digestija od 15,7.

Nazočnim proizvođačima šećerne repe - kooperantima osječke šećerane obratio se Marko Pipunić, predsjednik Uprave tvrtke Žito, u čijem se sustavu nalazi Tvornica šećera Osijek.

Pipunić se uvodno osvrnuo i na stalne napise i pitanja oko mogućeg gašenja neke od hrvatskih šećerana.

- Osječka šećerana u vlasništvu Žita je od 2010. i uvijek me je smetalo i čudio sam se kako se svo to vrijeme mnogi bave šećeranama, u čijem su vlasništvu, hoće li propasti i sličnim a najmanje o najvažnijem - proizvodnji šećerne repe i šećera bez koje ne bi bilo ni šećerane ni radnih mjesta i ostalog. S ovog mjesta ja vam poručujem osječka šećerana se neće ugasiti dok ima šećerne repe a mi ćemo dati sve od sebe da vam osiguramo transfer znanja u proizvodnju kako bi vi proizveli što više šećerne repe i šećera po hektaru, rekao je Marko Pipunić, te je rekao da ako eventualno i dođe do gašenja šećerana u Hrvatskoj osječka će sigurno biti zadnja.

Pozvao je i proizvođače šećerne repe da iskoriste mogućnosti koje nudi osječka šećerana tj. prijenos znanja u cilju povećanja proizvodnje po hektaru. Pipunić je naveo da ove godine Tvornica šećera Osijek završava ulaganja u pročistače otpadnih voda vrijednosti oko 100 milijuna kuna po čemu će biti prva šećerana u Hrvatskoj koja će imati sve potrebne standarde i moći će se nositi s konkurencijom. Vezano za otkupnu cijenu šećerne repe Pipunić je kako će kao i do sada voditi računa da njihovi kooperanti budu zadovoljni cijenom.

Rezultate proizvodnje šećerne repe Novog agrara predstavio je Marijo Mlinarević istaknuvši da na površinama te tvrtke koje se prostiru od Dalja do Donjeg Miholjca lani je zabilježen prosječni prinos od 68 tona po hektaru a digestija 16,7. Renata Glavaš je kooperantima održala predavanje na temu “Strategija zaštite šećerne repe od bolesti za 2016. godinu”.

Zdenka RUPČIĆ

Atila Sabo

kooperant osječke šećerane

Atila Sabo, kooperant je osječke šećerane od prije Domovinskog rata i svake ju godine proizvodi, kako navodi, na oko 100 -ak ha. - Šećerna repa je kraljica ratarenja - traži jako puno truda i ulaganja. Zadnjih je godina došlo do pada otkupne cijene šećerne repe, posebice lani kada je repa bila najniža u zadnjih deset godina, zbog čega su neki i odustali od te proizvodnje. Međutim, mi ne odustajemo i zbog poštivanja plodoreda, kreditiranja proizvodnje od strane osječke šećerane, sigurnog otkupa jako dobro organiziranog odvoza ali i plaćanja na vrijeme, kaže Sabo, te dodaje kako ne treba zanemariti ni poticaje za šećernu repu.

100

milijuna kuna vrijednost je ulaganja u pročistače otpadnih voda koje će biti ove godine završeno u Tvornici šećera Osijek