ja_mageiaold

Tko smo mi?

Tvornica Šećera Osijek d.o.o. je tvornica za proizvodnju bijelog kristalnog šećera prvenstveno preradom šećerne repe i preradom sirovog šećera. Dobiveni šećer i ostali proizvodi udovoljavaju najvišim standardima ove industrije.

Članica Žito grupe

Mediji o nama PDF
Ponedjeljak, 09 Prosinac 2013 08:00

Prenosimo iz dnevnika "Glas Slavonije", objavljeno 09. prosinca 2013.

OD 1. SRPNJA ZNATNO PROMIJENJENI UVJETI POSLOVANJA

Budućnost hrvatskih šećerana ovisit će o povećanju proizvodnje šećera po hektaru

OSIJEK- U Tvornici šećera Osijek završena je 107. zaredom kampanja prerade šećerne repe.

Kako je navela Renata Tokić-Glavaš, izvršna direktorica sirovinske službe u Tvornici šećera, kampanja je trajala 70 dana i u tom je razdoblju prerađeno 430.000 tona šećerne repe.

Prosječni prinos šećerne repe kretao se na razini od oko 55 t/ha. Zbog kašnjenja proljetne sjetve u proljeće ove godine te nepovoljnih klimatskih uvjeta, prije svega visokih noćnih temperatura, u srpnju i kolovozu te izrazito velikih količina padalina u rujnu ovogodišnje digestije, odnosno sadržaj šećera u šećernoj repi su ispod prosječnih razina - navela je Renata Tokić-Glavaš, izvršna direktorica sirovinske službe u Tvornici šećera te je dodala da je zbog tih razloga ukupno proizvedeno oko 69.000 tona šećera u ovoj kampanji.

Inače, kao što je već i uobičajeno u Tvornici šećera Osijek se istodobno s preradom šećerne repe odvija i ugovaranje nove sjetve za 2014. godinu.

- S obzirom na značajan pad cijena drugih ratarskih proizvoda, prije svega pšenice i kukuruza, zamjetan je pojačan interes proizvođača za ugovaranje šećerne repe za sljedeću, 2014. godinu. Pri tome prednjače obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koja se sve više okreću proizvodnji šećerne repe, kao dugoročno najdohodovnijoj proizvodnji - kazala je Tokić-Glavaš.

Osvrnula se i na stanje domaće šećeranske industrije nakon što je Republika Hrvatska postala punopravna članica Europske unije 1. srpnja ove godine.

- Za domaću industriju šećera, kao uostalom i za najveći dio domaćeg gospodarstva ulazak Hrvatske u Europsku uniju veliki izazov. Uvjeti poslovanja su uvelike promijenjeni jer od 1. srpnja 2013. domaća industrija šećera posluje u sklopu jedinstvene europske organizacije tržišta (CMO) koja podrazumijeva sustav proizvodnih ograničenja (kvota) u sektoru šećera. Svakako da su time domaće šećerane izložene s jedne strane ograničenom razinom prihoda, a s druge strane natjecanju s europskim šećeranama koje uglavnom posluju u sklopu, multinacionalnih kompanija, koje dominiraju europskim tržištem šećera - kazala je Renata Tokić Glavaš.

Kad je riječ o proizvodnim kvotama njihovo ukidanje najavljeno je za 2017. godinu. U osječkoj šećerani kažu kako smatraju da se to iz perspektive današnjeg vremena čini još uvijek pomalo dalekim, iako se radi o samo tri proizvodne godine preostale do datuma najavljenog prestanka proizvodnih ograničenja u sektoru šećera. - U ovom trenutku još nije potpuno jasno da li i kakvo će tržišno uređenje nadomjestiti sadašnji sustav na razini EU, ali generalno mislimo da će budućnost domaće industrije šećera ipak najviše ovisiti o samim šećeranama i sposobnosti naših farmera da povećaju proizvodnju šećera po hektaru - kaže Renata Tokić-Glavaš.
Zdenka RUPČIĆ

HRVATSKA IMA NAJJEFTINIJI ŠEĆER OD SVIH ČLANICA EU

Od 1. srpnja ove godine tržište Hrvatske postalo je dio jedinstvenog europskog tržišta tako da se kao i kod drugih proizvoda i šećer danas potpuno slobodno može uvoziti u RH iz bilo kojeg dijela EU. - Kada se govori o samoj cijeni šećera valja naglasiti da je unatrag godinu dana došlo do značajnog pada cijene šećera na EU tržištu, a ono što je zanimljivo jest činjenica da je danas cijena šećera od svih članica EU svakako među nižim, ako možda ne i najniža u Republici Hrvatskoj.

430

tisuća tona šećerne repe prerađeno je u ovogodišnjoj kampanji u osječkoj šećerani

69

tisuća tona šećera proizvedeno je u ovoj kampanji u osječkoj šećerani