ja_mageiaold

Tko smo mi?

Tvornica Šećera Osijek d.o.o. je tvornica za proizvodnju bijelog kristalnog šećera prvenstveno preradom šećerne repe i preradom sirovog šećera. Dobiveni šećer i ostali proizvodi udovoljavaju najvišim standardima ove industrije.

Članica Žito grupe

Mediji o nama PDF
Utorak, 17 Rujan 2013 08:00

Prenosimo iz dnevnika "Glas Slavonije", objavljeno 16. rujna 2013.

U TVORNICI ŠEĆERA OSIJEK ZAPOČELA 107. KAMPANJA ŠEĆERNE REPE

Prvi put u osječkoj šećerani vapnene peći potpalile žene


OSIJEK - Potpalom vapnenih peći jučer je u Tvornici šećera Osijek označen početak 107. kampanje šećerne repe. Prvi put u povijesti te tvornice, koja datira još od 1906. godine, vapnene peći potpalile su žene, odnosno dvije djelatnice koje su pred mirovinom - Branislava Marčetić i Mirjana Porcio. U potpali vapnenih peći također su sudjelovali i predstavnici uprave Novog agrara, Željko Živaljić i Drago Rebić, tvrtke koje se također nalazi u sustavu osječkog Žita i koja je najveći pojedinačni dobavljač šećerne repe osječkoj šećerani...

Kako je naglasio Ilija Nedić, direktor Tvornice šećera Osijek, ove je godine ugovoreno pod šećernom repom na području Republike Hrvatske 7.000 hektara i u Mađarskoj 1.200 hektara.

- S ukupnih 8.200 hektara očekujemo proizvodnju šećerne repe do 400.000 tona, odnosno od 65.000 do 70.000 tona šećera. Stanje šećerne repe zahvaljujući oborinama popravilo se i repa je u dosta dobroj kondiciji. Očekujemo da će kampanja šećerne repe trajati do 5. prosinca ove godine - rekao je Nedić.

Nedić je kao zanimljivost dodao da je od osnutka tvornice od 1906. godine u 107 kampanja šećerne repe (nap. 1991. godine zbog ratnih djelovanja nije bilo kampanje) proizvedeno 3,3 milijuna tona šećera vrijednosti oko dvije milijarde eura. - Od toga je sasvim sigurno polovina, odnosno milijarda eura završila kod proizvođača šećerne repe, što dovoljno govori o izuzetno velikom značaju ove tvornice za regiju - rekao je Nedić.

Kako se čulo jučer, u ovogodišnjoj kampanji će raditi uz stalno zaposlenih 250 radnika i stotinja sezonaca, od kojih već dvadesetak radi.

Zdenka RUPČIĆ
alt