ja_mageiaold

Tko smo mi?

Tvornica Šećera Osijek d.o.o. je tvornica za proizvodnju bijelog kristalnog šećera prvenstveno preradom šećerne repe i preradom sirovog šećera. Dobiveni šećer i ostali proizvodi udovoljavaju najvišim standardima ove industrije.

Članica Žito grupe

Mediji o nama PDF
Četvrtak, 08 Rujan 2011 08:00

Prenosimo iz dnevnika "Glas Slavonije", objavljeno 07. rujna 2011.

Kos potpalio vapnenu peć u osječkoj šećerani

Potpalom vapnenih peći jučer je u Tvornici šećera Osijek obilježen početak 105. kampanje šećerne repe. Ove je godine čast da upali peć priprala Miroslavu Kosu, direktoru za sirovine i logistiku Tvornice šećera Osijek...
Kosu, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u osječkoj šećerani i ovo mu je, kako ističu u osječkoj šećerani, 39. kampanja šećerne repe. U ovoj kampanji, za koju se predviđa da će trajati 100 dana, trebalo bi biti prerađeno 600.000 tona šećerne repe i proizvedeno približno 85.000 tona šećera iz šećerne repe koja najvećim dijelom završava na tržištima EU. U ovoj je kampanji zaposleno 100-tinjak dodatnih radnika. Kako doznajemo, krajem veljače 2012. u šećerani planiraju odraditi i tzv. žutu kampanju, odnosno preradu sirovog šećera (oko 25.000 tona). Time bi u ovoj proizvodnoj godini, koja za šećerane traje od 1. rujna ove godine do 1. rujna 2012., trebali proizvesti ukupno 110.000 tona šećera. U tvornici napominju da ne staju s ulaganjima. Dovršetkom investicija za uštede u potrošnji vode, prijam i pripremu repe, preše za izluženi rezanac te podizanje energetske učinkovitosti, za iduću godinu planiran je nastavak ulaganja u vezi s odlaganjem otpadnih voda. U šećerani navode da u tim projektima očekuju podršku lokalne zajednice i komunalnih poduzeća, što je nedavno najavio i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.(Z.R.)